Publicēja: Jānis Ozoliņš | 04/09/2010

Kā sasiet kaklasaiti

Šis jautājums rodas katram vīrietim. Ar laiku vīriešu tērps ir zaudējis puķainību un vīriešu uzmanība pārslēdzās uz kaklasaiti – vienu no nedaudzām detaļām, ar kuras palīdzību var parādīt savu individualitāti. Radās vesela kaklasaišu sasiešanas zinātne, tika pat uzrakstītas apmācošās grāmatas. XIX gadsimta septiņdesmitajos gados ir parādījusies gatavās fabrikas kaklasaites, bet uz gadsimta beigām – kaklasaišu spailītes. Bet tomēr tas kaklasaites variants, kuru mēs redzam šodien radās tikai XX gadsimta beigās.

Kaklasaites sasiešana — visgrūtākais un visatbildīgākais vīriešu apģērbšanās etaps. Nekārtīgi sasietā kaklasaite demonstrē sliktu īpašnieka gaumi. Vai tas patiks darba partnerim vai mīļākai? Kā negrozi, bet tomēr satiek cilvēku pēc apģērba…

Parastam mezglam jābūt stingram un bez ielocēm. Bet mazas ieloces zem „vindzores” mezgla nemaz neliecina par to, ka kaklasaite ir sasieta nekārtīgi – drīzāk tas ir mazs atgādinājums par kaklautu, kurš tika sasiets ar ielocēm un pēc gadsimtiem pārveidojās mūsdienīgā taisnā kaklasaitē. Bet ja Jums nepatīk ieloces, tad tās var netaisīt un tas netiks uzskatīts par stila pārkāpumu.

Kaklasaites sasiešanas veidi:

Parasts mezgls

Šis mezgls parādījās Anglijā XIX gadsimta vidū, angliešu sauc to par Four-in-Hand. Four-in-Hand ir piemērots tiem, kas tikai mācās sasiet kaklasaiti.

Populārs mezgls

Visuniversālākais un populārākais mezgls – Half Windsor. Half Windsor piestāv tradicionālā platuma kaklasaitēm, platām un biezām kaklasaitēm, kā arī ienākošām modē šaurām kaklasaitēm. No sākuma šo mezglu ir jāsien stāvot spoguļa priekšā. Bet kad jau ietrenēsities Jūs varēsiet to daīt patstāvīgi un spogulis būs nepieciešams tikai labas formas piešķiršanai un ieloču izlīdzināšanai.

Konservatīvs mezgls

Eleganto Widsor ir viegli atpazīt pēc trīsstūra formas. Šo mezglu var pamanīt tikai uz diplomātu kaklasaitēm, kaut gan iespējams, ka pēc dažiem gadiem tā būs modīga tendence. Widsor sasien tāpat, kā Half Windsor pievienojot vēl vienu cilpu no apkakles labās malas puses. Izmantojot dažāda platuma kaklasaites vai mainot šaurās un platās kaklasaites malas izvietojumu var sasniegt nepieciešamo mezgla izmēru.

Aktuāls mezgls

Tā rietumu nosaukums ir Christensen. Pie šī mezgla ilgi pierada Latvijā. Pašlaik mezgls Christensen ir aktuāls kā nekad, jo ideāli piestāv modīgām augstam (4-4.5cm) kreklu apkaklēm. It īpaši šis mezgls piestāv „pūkainām” kašmira vai vilnas kaklasaitēm no ziemas kolekcijām. Tas tiek sākts kā Half Windsor, bet tiek pabeigts ar divkāršo cilpu priekšpusē.


Komentēt

Kategorijas